«Аударма ісі» және «Аймақтану» мамандықтарының 1 курс магистранттары Кәмәлбек Айна, Мұқатай Клара, Қанат Гүлнар, Мәжит Мерей қытай тағамдарының тарихы мен дайындалу әдістерімен таныстырып өтіп, сол тағамдардың шығу тарихына байланысты қызықты оқиғалар туралы шағын қойылымдар көрсетті. Ал «Шығыстану», «Шетел филологи» Сағынбек Маржан, Жеңісбаева Меруерт 1 магистранттары шәй салтанатына байланысты тың ақпарттарымен жиылған қауымның назарын баурап алды.
Біздің көңілге қуаныш ұялатқан басты нәрсе – сайыс барысында магистранттар өздері оқып отырған қытай тілін ғана емес, қытайдың сан-салалы мәдениеті мен тарихын, әдет-ғұрыптары мен дәстүрлерін де терең меңгергені еді. Әсіресе «Аударма ісі» мамандығының 1 курс магистранты Мұқатай Клара, Қанат Гүлнар және «Аймақтану» мамандығының 1 курс магистранты Кәмәлбек Айна шеберлік-сынп барысында өз қолдарымен жасап көрсеткен - «Гуңбао Цицзин» және «Қытай тұшпарасы» «Дапанцзи» атты қытай тағамдары өзешелігімен, шынайылығымен қонақтарды тәнті етті көпшілікті тәнті етті. Магистранттар сонымен бірге Қытайдың әр бөлігінің өзіне тән салт-дәстүрлері, әдет-ғұрыптары, қытай ұлтының тамақ әзірлеу жағынан да өзіндік айырмашылықтары турасында қызықты ақпараттармен қалың жұртшылықты таныстырып отырды. Қытайдың оңтүстік және солтүстік асханаларының өзіндік айшықтары, олардың ішінде де жиырма шақты салаға жіктелетіні турасында тың мағлұматтар беріп отырды. Қытай аспазшыларына ортақ ережелер туралы және әр асхананың дайындау әдістеріндегі түрлі тарихи оқиғалар туралы да баяндап өтті. Қытайлардың астың тек дәмді әрі көремділігімен ғана шектелмей, міндетті түрде денсаулыққа пайдасы, емдік қасиеттеріне де ерекше көңіл бөлетінін атап өтті. Іс-шара барысында «Аспан астының хош иісті тағамдары» атты деректі фильм көрсетілді және қытай ұлтының әндері мен билері орындалған шағын концерт қойылды. Іс-шараға келген қонақтар Ежелгi Қытайдың мәдениетiн, даналығын, пәлсапасы мен рухын бейнелейтiн тағамдарының дайындалу әдістері туралы құнды мағлұматтар алды. Іс-шараға келген қонақтар арасында тұшрара түю сайысы өткізіліп жиылған жұртшылық бір серпіліп қалды. Абай атындағы Алматы мемлекеттік университетінің қытай тілі орталығының доценті Фарида Оразақын және Т.Рысқұлов атындағы Халық Шаруашылығы университеті лингвистикалық орталығының қытай тілі оқытушысы Р.Тлешбаева, Өнер академиясының өнертану кафедрасының оқытушысы Г.Қосанова осы іс–шараны болашақта университеттер арасындағы байланысты нығайта түсетін баспалдақ деп атап өтті. Іс-шараға келген қонақтар магистранттардың өздері дайындаған тағамдардан ауыз тиді. Шеберлік-сынып соңында шығыстану факультеті қытайтану кафедрасының меңгерушісі Н.Мұқаметханұлы мұндай шеберлік-сыныптар кафедрамызда ұдайы өтіп тұратын дәстүрге айналғандығы туралы мақтанышпен атап өтті.
Өнері мен білім деңгеймен алыс жақын шетелден келген қонақтарды таң қалдырған шәкірттерміз үшін үлкен мақтаныш сезімге ие болған ұстаздар қауымы өз қуаныштарын жасыра алмады. Әлемдегі ең қиын тілдердің бірі боп саналатын – қысқа мерзім ішінде терең меңгерген студенттеріміздің бағындырар биігі әлі алда деп сенеміз.
Әл-Фараби атындағы Қазақ Ұлттық университетi Шығыстан факультеті қытайтану кафедрасының оқытушылары А.КЕНЖЕБАЕВА, А. НУРЖАЕВА